Tuesday, October 17, 2006

Vi har fått nässlingen...

Idag har livet visat sig på sin mest äventyrliga sida. Vi har plockat brännässlor och kokat soppa.

Utrustade med vantar (diskhandskar) och mössa gick vi en sväng i kvarteret och plockade topparna av ett gäng nässlor. Sedan rensade vi och kokade. Det var gott. Jag brände mig dock lite lätt i handen när jag drog för hårt i ett blad och det liksom gick igenom vanten.

Här är receptet till fyra portioner (som vi hittat från ICA.se):

2 l nyplockade späda nässlor
1 l vatten
Lite salt i lagom mängd
3 msk vetemjöl
1 msk olja
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl matlagningsgrädde
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till serveringen, fast vi tog ett helt ägg var.

Så här skulle man göra:

Skölj nässlorna och rensa bort grova kvistar och fula blad.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter.
Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs olja och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt.

Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.

No comments: