Monday, April 19, 2010

Ut ur askan

Jag tycker det är på ett sätt bra. Det här med vulkanen. Att vi människor i västvärlden blir stoppade av naturen kan vara en bra påminnelse om att vi inte kan styra allt. Vi är inte större än små fjärtar jämfört med ett vulkanutbrott. Eller en flodvåg, eller snöstormar.

Jag tycker jättesynd om de människor för vilka flygstoppet innebär en personlig katastrof. Att man missar en begravning, eller att man kanske ska träffa någon som ligger för döden en sista gång innan det är för sent. De som planerat ett bröllop och halva familjen inte kan komma. Den som missar sitt barns födelse. Den som inte kan ta sig till ett mer välutrustat sjukhus och därmed inte får den vård som krävs. Den som befinner sig på andra sidan jorden och inte kan komma hem till sina barn.

Men för oss andra. Ibland kan man behöva påminnas om att det inte alltid är så bråttom. Ibland går det faktiskt inte. Man hittar andra vägar. Kanske reflekterar man om flygets miljökonsekvenser och upptäcker ett annat resmedel, nu när nöden kräver det.

No comments: