Thursday, October 14, 2010

Vem tror jag att jag är?

Har börjat släktforska lite. I liten skala.
I ett sånt där gratisprogram som man kan ladda ner har jag lagt in alla mina nu kända släktingar. Och det är inte illa. Faktiskt kommer jag riktigt långt bak i tiden redan från början. Har turen att ha en väldigt väldokumenterad släkt på två sidor, det blir roligare så. Så någon gång i 1690-talets Finland föddes Johan Mattsson och Karin Jakobsdotter, de som skulle bli mina stamfäder, 9 generationer före mig. Ganska coolt va?

Hur som helst.
Reflektion: Man fick en himla massa ungar fordom. Hur gick det till? Och då menar jag inte bara graviditet och förlossning som är en historia i sig och som jag ju tekniskt vet hur det går till.
Men hur tog man hand om 10 ungar? Vad gjorde man med de nio barn som behövde frukost, varsin kram, lite kvalitetstid och nya sulor på skorna när man inte sovit på natten för att nummer 10 vaknat och ville bli ammad 4 gånger? För att inte tala om alla sysslor man måste ta itu med samtidigt, mjölka kon, karda ullen, laga strumporna, tvätta 10 uppsättningar kläder...

Kunde man lämna dom nånstans tre dagar i veckan, ungefär fem timmar åt gången så man fick gå hem och tvätta håret, kanske sova en stund och jag vet inte, kolla mailen?

2 comments:

Karin said...

Låter intressant!! Vilket program använder du?

Emma said...

My heritage heter det.
Vet inte hur andra program fungerar, tycker kanske inte att detta verkar superbra, men det är enkelt att förstå sig på, men man eftersöker lite fler funktioner (som eventuellt finns om man blir betalande medlem...).
Googla på my heritage så kommer det upp högst upp.
Kanske visar det sig att vi är släkt?! Mina finskättlingar hette ju Anders och Matts och sånt...
Det är en enkelt program att börja med tror jag, kanske finns det bättre. Men jag har också precis börjat så kanske visar sig programmet jättebra.
Vet inte ännu heller om man kan "forska" i programmet, än så länge har jag bara lagt in de släktingar som jag hade kännedom om, och fått en träff på min pappas kusin som var med i ett annat träd, en matchning liksom...