Idag har livet visat sig på sin mest äventyrliga sida. Vi har plockat brännässlor och kokat soppa.
Utrustade med vantar (diskhandskar) och mössa gick vi en sväng i kvarteret och plockade topparna av ett gäng nässlor. Sedan rensade vi och kokade. Det var gott. Jag brände mig dock lite lätt i handen när jag drog för hårt i ett blad och det liksom gick igenom vanten.
Här är receptet till fyra portioner (som vi hittat från ICA.se):
2 l nyplockade späda nässlor
1 l vatten
Lite salt i lagom mängd
3 msk vetemjöl
1 msk olja
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl matlagningsgrädde
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till serveringen, fast vi tog ett helt ägg var.
Så här skulle man göra:
Skölj nässlorna och rensa bort grova kvistar och fula blad.
Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter.
Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs olja och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt.
Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
Tuesday, October 17, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment