Thursday, April 19, 2012

Breivik väcker tanka om ondska.

Vem vet om Breivik är en galning eller inte. På ett sätt tänker jag att det måste han ju vara. En frisk människa skjuter inte 70 personer till döds. En frisk människa går inte omkring i en dryg timme och skjuter på oskyldiga barn.
Eller måste jag tänka så? Är det för skrämmande annars? För skrämmande att tänka att han bara är ondskefull? Att han är fullt frisk men ändå kunde genomföra ett sånt här brott. Att han har handlat helt rationellt utifrån sin livsåskådning.

Breivik själv har fått mig att fundera mycket. Han har faktiskt sagt en sak som är väldigt intressant och tänkvärd.
Det fanns psykologer som ville röntga hans hjärna, de ville se om man kan se någon form av skada på hans hjärna, finna något som kan förklara varför han har gjort det här. Men Breivik opponerar sig. Det vill han inte, det är inget fel på honom anser han. Han har sina motiv till detta. Och, säger han, ingen muslimsk terrorist har fått sin hjärna röntgad.
Och det är sant. Jag kan inte påminna mig om att någon någonsin sagt att Bin Ladin är sinnesjuk och borde få hjärnan röntgad. Eller någon av piloterna som kapade planen den 11 september, det var ingen som sa att de trodde att nån av dom var psyksjuk.
Det ställer oerhört mycket på ända. Kan vi i vårt samhälle bara inte ta in att en av "våra egna" kan vara så ond? Skulle en muslim vara tillräckligt fundamentalistisk för att genomföra ohyggliga brott men en som uttalar sig som "kristen nationalist" och begår terrorbrott, det måste tyda på psykos? Man kan inte begå brott utifrån att man är kristen nationalist, men det är fullt möjligt bara om man är muslim? Skulle muslimer sitta inne på större ondska? Det är ju befängt att tro det.

Personligen tror jag att man inte är fullt frisk om man kan genomföra terrorbrott. Det kan vara psykisk sjukdom åsamkad av gener, arv, miljö eller de situationer ens liv bjudit på, eller en krigsmiljö man är uppvuxen i.
Men att Breivik är sjukare än nån annan, bara för att han är kristen och inte muslim, det är att stoppa huvudet i sanden.

Monday, April 16, 2012

Anders Behring Breivik

Idag börjar rättegången mot Breivik i Oslo.

Det är ofattbart vad han dels har gjort, dels att han så länge suttit och i detalj planerat det hela. När jag såg honom på TV var det också första gången jag hörde hans röst, hörde honom tala. Och jag kan inte ens ta in det att han finns på riktigt. Det har inte verkat riktigt sant att en människa som han kan finnas. Och så satt han där till slut.

Han fanns tyvärr på riktigt.

Wednesday, April 11, 2012

Dagens loppisfynd!

Loppis på en onsdag hör inte till vanligheterna, men va fasen, man får inte begränsa sig!


I denna tänkte jag att någon kunde flytta in. Det blir nog mysigt!

Tuesday, April 10, 2012

Ni vet hur det kan vara ibland

När man måste släcka alla lampor på bottenplan för det blir så lätt att se in om det är ljust inne och mörkt ute. Och om någon skulle råka titta in skulle dom ringa polisen för uppenbart har det skett ett inbrott i det där huset.

Så fint har vi det just nu.
Härligt.

Sova sova säng säng säng


En ny sovalkov!


Vi blev väldigt nöjda!

Monday, April 09, 2012

Nyss hemkommen


Från ett som vanligt mysigt påskfirande. Påskefyren var en pytteliten korvbrasa och memman var gudagod. Det mesta var som vanligt alltså.





Men ingen tid får spillas, sätter direkt igång med boa-projektet: tapetsera en sovalkov.


Det blir fint och mysigt. Förhoppningsvis blir det en plats där man kan sova gott!

Friday, April 06, 2012

Nya sängar

Sedan igår sover vi alla i nya sängar. Det är egentligen en ren tillfällighet att det blev så på samma dag men resultatet blev festligt.

Efter en natt verkar det som att alla är nöjda. Inte illa! En hel god natts sömn på oss alla tre är gott betyg, trots en tokdålig dag där det mesta gick snett. Då var det ju tur att man kunde krypa ner i en nybäddad, sprillans ny säng.

Jag blir trött bara av att skriva om den och hade inte uppdateringen av min iphone tagit hundra år hade jag rusat upp och krypit ner på studs.

Thursday, April 05, 2012

Glad påsk!

Mammapyssel till vänster, Prinskorvpyssel till höger.




Passa er för smällare. I övrigt är det bara att ha det gött!